Van Swinderenstraat wordt Sjûkelân van Balk

Voor een dag wordt de winkelstraat van Balk omgetoverd tot het kaatsmekka van Friesland. Het Iepen Frysk Kampioenskip Lutskeatsen is op 24 augustus nieuw in de agenda van de feestweek. Over de hele lengte van de Van Swinderenstraat kunnen acht speelvelden worden uitgezet, waar zowel beginners als gevorderden tegen een bal kunnen slaan.

Het Lutskeatsen is geïnspireerd op het Straatkaatsen in Harlingen. Dat is een jaarlijks terugkerende succesformule, waar kaatsers uit heel Friesland op af komen. Uitstekende markiezen, vlaggen of bomen zijn gewoon onderdeel van het veld.

Dat is in de Van Swinderstraat niet anders. ,,Als je de bal tegen een boom aan slaat, komt de kaats te liggen daar waar de bal neerkomt’’, zegt voorzitter René Anema van de organiserende kaatsvereniging Cannegieter. Een bal in de Luts slaan, betekent dat ie uit is.

Er wordt met zachte rubberen ballen (formaat) tennisbal gekaatst. Voordeel is dat die blijven drijven. ,,Want er zal nog wel eens een bal in de Luts verdwijnen.’’, weet Anema. Die worden daar meteen weer uitgevist.

De wedstrijden beginnen zaterdag om 15.00 uur. Voor wie niet weet wat hem of haar te wachten staat, zijn er twee oefensessies bij KV Cannegieter. Woensdag 21 augustus en vrijdag 23 augustus om 19.00 kunnen de recreanten komen oefenen.

Er is dan ook uitleg over de basisregels van het spel. Om de gang naar het clubgebouw van KV Cannegieter aan de Tjalke de Boerstrjitte te bespoedigen, is het eerste drankje tijdens de nazit voor rekening van de club.

Er wordt in twee klassen gespeeld. De recreanten komen bij elkaar en de geoefende kaatsers eveneens. Opgeven kan in een tweetal, maar ook individueel. Dan wordt er een partner gezocht, want er wordt in tweetallen gespeeld.  

Tot slot de opgave. Die kan online (via de site van de feestweek/KV Cannegieter) of ter plekke bij Hotel Teernstra tot een half uur voor de eerste wedstrijd. De deelname is gratis en vanaf 14 jaar.

Geschreven door: Johan Stobbe

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *